Serviciile şi industria sunt principalele sectoare economice responsabile pentru scăderea PIB de anul acesta. Exporturile au fost însă susţinute puternic de industria auto şi de produsele manufacturate. Deficitul bugetar a devenit principala problemă a economiei româneşti. Majorat substanţial de diminuarea încasărilor bugetare şi de cheltuielile în creştere, acesta este acoperit, în principal, prin împrumuturi publice. Deficitul bugetar a ajuns la 4,4% din produsul intern brut
Serviciile şi industria sunt principalele sectoare economice responsabile pentru scăderea PIB de anul acesta. Exporturile au fost însă susţinute puternic de industria auto şi de produsele manufacturate.
Deficitul bugetar a devenit principala problemă a economiei româneşti. Majorat substanţial de diminuarea încasărilor bugetare şi de cheltuielile în creştere, acesta este acoperit, în principal, prin împrumuturi publice. Deficitul bugetar a ajuns la 4,4% din produsul intern brut (PIB), revizuit la sfârşitul lunii august, iar estimarea pentru întregul an se ridică la 7,3%. Nu mai puţin de jumătate din banii de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de la Banca Mondială (BM) se vor îndrepta către acoperirea găurilor din buget.
Criza financiară şi recesiunea economică sunt principalii vinovaţi pentru situaţia în care se află România în prezent. Dar o privire mai atentă asupra evoluţiei industriilor şi exporturilor ne arată că putea fi chiar mai rău. Lipsa de reacţie a autorităţilor de la Bucureşti a fost compensată parţial de programele de ajutor efectuate în alte ţări europene. Din păcate, şi aceste ajutoare indirecte se vor încheia la un moment dat, mai ales în condiţiile în care economiile respective dau semne reale de revenire. Iar economia autohtonă va fi nevoită să se susţină singură.
Datoria publică a ajuns, la finele lunii iulie, la un total de 138,8 miliarde le