Trei tineri, doi din SUA şi unul din Danemarca, au ajuns în satul Breb, judeţul Maramureş. Rămaşi în pană de bani, americanca Mimi P. şi un compatriot al ei, au găsit anunţul dat pe internet de un britanic, Duncan Ridgeley, fost paparazzo la ziarul „The Sun”. Sursa: Alexandru Ruja
Ridgeley, despre care EVZ a scris în urmă cu un an, îşi face două case din lemn, pe scheletul unor locuinţe ţărăneşti. Una va fi folosită de familia sa, cu care stă acum în chirie, iar a doua - de turişti.
Prin anunţul său, care a mai atras şi un danez, Ridgeley le oferea oaspeţilor casă şi masă în schimbul muncii prestate în gospodărie.
„Eu vin din New York. Cum să nu-mi placă aici?”
La început, Ridgeley a folosit mâna de lucru locală. „Aşa e normal, nu? Asta înţeleg eu prin ecoturism: să faci să circule banii în comunitatea în care eşti. Să faci case din materialele locale, cu mână de lucru locală”, spune el. Dar avea nevoie de mai mult. Aşa că a postat un anunţ pe www. helpex.com şi s-a trezit cu ajutoare.
Din Croaţia au apărut doi americani cărora li se terminaseră banii de vacanţă, iar din Ungaria - un danez care se săturase de făcut autostopul prin Europa.
„Am dat un anunţ pentru ajutor în agricultură, nu pentru construcţii. Le-am oferit casă şi masă contra muncă. Recunosc, nu le-am dat mare lucru de făcut, dar am ieşit cu toţii bine. În plus, am socializat, eu şi copiii, cu oameni din cultura noastră”, spune britanicul.
„Nu căutăm alternative la viaţa noastră, ci inspiraţie”, e mottoul celor trei care au răspuns la chemarea lui Ridgeley.
„Cum am ajuns aici? Călătorim şi muncim. Primim casă şi masă. Eu sunt poştaş în Danemarca, cu ce adun în patru luni câştig cât să cutreier Europa. Am venit cu autostopul până la Budapesta, apoi am luat un moped şi am venit încoace. Sincer, aşa ce