România ocupă locul doi între ţările cu economii emergente în privinţa creditelor cu probleme. Valul de restanţe nu se opreşte anul acesta, dar trece de la persoane fizice la companii. Calitatea creditului este marea problemă în acest moment şi probabil că ne vom confrunta cu ea şi anul viitor, crede Federico Ghizzoni, şeful pentru Europa Centrală şi de Sud-Est al grupului Unicredit. Referindu-se la România, oficialul liderului bancar al zonei spune că răul cel mai mare nu a
România ocupă locul doi între ţările cu economii emergente în privinţa creditelor cu probleme. Valul de restanţe nu se opreşte anul acesta, dar trece de la persoane fizice la companii.
Calitatea creditului este marea problemă în acest moment şi probabil că ne vom confrunta cu ea şi anul viitor, crede Federico Ghizzoni, şeful pentru Europa Centrală şi de Sud-Est al grupului Unicredit. Referindu-se la România, oficialul liderului bancar al zonei spune că răul cel mai mare nu a trecut încă, deşi unele semne de revenire sunt vizibile.
„Cred că am ajuns la cel mai înalt nivel al provizioanelor în ceea ce priveşte creditele de retail. Am avut probleme serioase, însă am încercat pe cât posibil să le rezolvăm. În ceea ce priveşte împrumuturile pentru companii, lucrurile stau uşor diferit, pentru că ne aşteptăm ca vârful problemelor să fie atins abia către sfârşitul lui 2010“, explică, pentru Capital, Ghizzoni.
Şeful Unicredit plasează România „undeva după jumătatea clasamentului“ în ceea ce priveşte calitatea portofoliilor de credite ale băncilor, însă un studiu realizat chiar de Unicredit arată că ţara noastră stă chiar mai prost decât atât. Potrivit analiştilor grupului, România ocupă locul al doilea printre ţările în curs de dezvoltare în privinţa ponderii împrumuturilor neperformante în totalul creditării. Doar Kazahstan stă mai prost, în timp ce ţări cu care obişnium să ne