Densitatea numarului de parlamentari romani raportat la numarul populatiei este medie comparat cu alte tari din UE. Tarile cu economii dezvoltate (cu exceptia Marii Britanii) au mai putini deputati si senatori decat Romania, raportat la numarul de locuitori.
Daca Romania ar avea cel mult trei sute de parlamentari, asa cum propune presedintele Traian Basescu in referendumul care se va tine in 22 noiembrie, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, atunci proportia numarului de parlamentari fata de populatie ar fi identica cu cea a Olandei: 1/73.333.
In UE 14 tari au parlamente unicamerale, in vreme ce celelalte state (inclusiv Romania) au Legislativul format din doua camere. In special tarile mici au parlamente cu o singura camera.
In prezent, Romania are 471 de parlamentari, din care 334 de deputati si 137 de senatori, ceea ce inseamna, raportat la cele 22 de milioane de romani, ca la fiecare 46.709 romani avem un parlamentar.
Dupa cum se vede din tabelul alaturat, tari importante din UE, cum sunt Germania, Franta, Italia, Olanda, Spania sau Polonia, au, raportat la numarul populatiei, mai putini parlamentari decat Romania. In Marea Britanie, unde parlamentarismul are o istorie veche de peste 800 de ani, raportul intre parlamentar si cetatean este sensibil diferit, 1 parlamentar la 43.549 de britanici.
Tara cu cea mai mare densitate de parlamentari din UE este si cea mai micuta, raportat la numarul populatiei. Unul din 6.000 de maltezi este parlamentar, in vreme ce in tara eficientei, Germania, abia unul din 121.000 de germani este parlamentar.
Eficient sau nu?
Cat de eficient sau nu este Parlamentul Romaniei, care a fost "innoit" in urma cu un an in urma noului sistem de vot uninominal ramane de vazut, in conditiile in care, pe fondul crizei economice, Guvernul PD-L - PSD si-a insusit rolul principal in pro