Prima zi de an universitar îi costă pe studenţii din Cluj-Napoca în medie 600 de lei. Bobocii clujeni au testat deja terasele, restaurantele, taxiurile şi viaţa de noapte a Clujului. Cei mai „activi” dintre ei au scos sume consistente din buzunare într-o singură zi. Indiferent că locuiesc la cămin sau într-un apartament închiriat, studenţii clujeni au cheltuit la început de an universitar sume consistente de bani. Cei care s-au simţit „arşi” la buzunare au fost studenţii „boboci”, atraşi de mirajul şi multitudinea cafenelor, dar şi datorită faptului că nu au avut suficient timp pentru a studia şi analiza „oferta”.
Bobocii cheltuie de trei ori mai mult
„Un student de anul întâi cheltuie de trei ori mai mult faţă de unul care cunoaşte deja Clujul. Îşi spun «hai să ieşim aici, acolo» şi nu-şi dau seama de diferenţe, decât atunci când nu mai au bani“, a declarat Eszter Degi, studentă la a doua facultate.
Ioana Dindelegan, o studentă din Carei, în anul întâi la studii americane, a cheltuit în prima zi de facultate 350 de lei, sumă în care este inclusă cazarea la cămin (80 de lei), 50 de lei costul taxiurilor necesar deplasării în oraş, aceeaşi sumă pentru ieşirile la terasă, 50 de lei pentru mâncare şi peste 100 de lei pentru achiziţionarea unor obiecte de uz casnic. „Nu mi-a venit să cred cât de scumpe sunt toate în Cluj. De la Iulius Mall până la cămin mi-au cerut 15 lei, mi se pare exagerat”, a spus Ioana Dindelegan.
Şase în cameră, la 300 de lei
Studenta se poate considera norocoasă, deoarece pentru cei care nu au reuşit să obţină un loc în cămin suma se dublează. Bianca Ţura, studentă la administraţie europeană scoate din buzunare 300 de lei, lunar, pentru cazarea în cadrul unui cămin particular, iar condiţiile o nemulţumesc. „Stăm şase în cameră şi nu avem voie cu frigider, deci e normal să c