Taxele de studiu la universităţile de stat din ţară au crescut în medie cu 15-20%, ajungând la 3.000 de lei pe anul de studiu sau chiar la 5.000 de lei în anumite cazuri. Sursa: Codrin Prisecanu
La Academia de Studii Economice taxele de studii sunt cu 500 de lei mai mari, iar la Universitatea de Medicina şi Farmacie "Carol Davila”, taxa de şcolarizare pentru anul universitar 2009-2010 a crescut la 5.000 de lei.
ASE, lovit de criză
Taxele mai mari de la ASE sunt necesare pentru a acoperi cheltuielile cu salariile şi de întreţinere, potrivit rectorului Ion Roşca. „Nu toate taxele vor fi mărite”, a declarat acesta pentru evz.ro, precizând că, la ASE, taxele se calculează pe cicluri de învăţământ. Astfel, doar studenţii care intră în anul 1 vor avea de plătit taxe mai mari.
„Nu ne mai ajung banii”, a explicat rectorul, pe scurt, măsura. Aceasta nu este singura măsură de criză la ASE. Profesorii nu vor mai primi, anul acesta, bonuri de masă, nu vor avea cumul şi nici nu vor avea parte de alte facilităţi.
Taxele pentru restanţe nu au crescut, a mai spus acesta. „Ne ţinem cuvântul faţă de studenţi”, a afirmat Ion Roşca, explicând că măririle de taxe nu îi vor afecta decât pe boboci.
Universităţile particulare au decis să păstreze taxele la valoarea de anul trecut. „Cred că prin aceste taxe mai mici universităţile private vor să îşi ademenească studenţii”, a declarat rectorul de la ASE, precizând că aceste facultăţi au şi cheltuieli mai mici. Deşi avem taxe mai mari, numărul de candidaţi la admitere a fost similar cu cel de anul trecut, a mai spus rectorul.
Şi la Universitatea de Vest din Timişoara taxele vor creşte de la 2.200 de lei pe an, la 2.700 de lei, iar la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca de la 7.500 la 8.000 de lei.
Şi Universitatea din Bucureşti a decis ma