La fiecare cinci secunde, la nivel mondial, o persoană suferă un atac cerebral. Menţinerea între valori normale a tensiunii arteriale, a glicemiei şi a colesterolului prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat previne apariţia atacului cerebral vascular. Cel mai important factor de risc în apariţia atacului vascular cerebral (AVC) (lipsa irigării cu sânge a unei porţiuni a creierului) este hipertensiunea arterială.
„De aceea, este foarte important ca persoanele hipertensive să-şi ţină sub control afecţiunea, în caz contrar existând riscul producerii hemoragiilor cerebrale“, afirmă medicul de familie Cristian Sever Oană,din cadrul Dispensarului „Sfântul Mina“ din Bucureşti.
Specialiştii afirmă că reducerea cu 10 puncte a tensiunii arteriale scade cu 40 la sută riscurile atacului cerebral.
Tulburările de ritm cardiac, un risc
La nivel mondial, anual, peste trei milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral din cauza fibrilaţiei atriale (cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac). „Jumătate din aceştia mor la un an după stabilirea diagnosticului.
Fibrilaţia atrială afectează unu la sută din populaţia totală, procent care creşte la 10 la sută la persoanele de peste 80 ani“, a declarat profesorul doctor Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Atenţie, diabetici!
Studiile arată că 20 la sută din persoanele care suferă un accident vascular cerebral sunt diabetice. Glicemia ridicată duce la deteriorarea vaselor sanguine de la nivelul creierului.
„În afară de diabetici, şi persoanele care au hipercolesterolemie prezintă riscuri crescute de accident cerebral, deoarece colesterolul duce la apariţia aterosclerozei, adică la îngroşarea vaselor de sânge şi la îngreunarea fluxului sanguin“,
ex