Un grup de 26 de femei din mediul rural au absolvit un curs de îngrijitor la domiciliu. După şapte luni de cursuri intensive, femeile au primit deja oferte de slujbe plătite cu circa 1.000 de euro în ţări din Uniunea Europeană.
Femeile din mediul rural au acum şansa să lucreze într-un domeniu aflat la mare căutare în perioadă de criză. Un număr de 26 de femei din comunele Odoreu, Micula şi Dorolţ, cuprinse în programul europenean „Mondojob“ au absolvit, după şapte luni de studiu, cursul de îngrijitor bolnav la domiciliu. Pregătite profesional la cel mai înalt nivel, femeile au deja oferte de lucru.
Şapte luni de muncă
Cele 50 de suporturi de curs şi portofolii de evaluare au reprezentat un adevărat chin pentru femeile care nu aveau înainte nicio tangenţă cu astfel de examene. „Nu a fost deloc uşor. Zilnic veneam la cursurile intensive. Pot să spun că mi-a schimbat viaţa. Mă uit la o persoană şi pot să spun ce o doare“, a declarat Angela Revac.
Pregătite de persoane profesioniste în domeniu, femeile din mediul rural au acum posibilitatea să muncească pentru bani frumoşi. Cursul a urmărit, pe lângă consilierea individuală şi de grup, calificarea în acord cu cerinţele pieţii muncii. Meseria de asistent personal, la fel ca şi cea de baby-sitter sunt foarte căutate şi pe piaţa muncii din Europa.
„Noi avem deja solicitări pentru femeile care au terminat cursul intensiv. Am transmis tuturor cabinetelor medicale, spitalelor şi cunoştinţelor că avem femei specializate pe aceste domenii. Ofertele nu au întârziat să apară“, spune Rodica Borlan, directorul Crucii Roşii, instituţie prin care s-a derulat toată acţiunea.
Salarii bune
La fel de adevărat este faptul că, în străinătate, un astfel de loc de muncă este plătit mult mai bine. „Ştiu că se oferă până la 1.100 de euro pentru persoanele cu pregătire. Şi eu sunt în căutarea unui loc de