Comuna Cumpăna a făcut parte dintr-un proiect Phare de scădere a infracţionalităţii. Deși autoritățile din localitate au încercat prin acest proiect să diminueze considerabil rata criminalității, rezultatul nu a fost cel scontat. Cumpăna nu este nici pe departe o zonă unde locuitorii pot spune că se află în siguranță. Pe stânga drumului, cum cotești din șoseaua națională Constanța - Mangalia spre Cumpăna, vezi afișat un panou mare: „Cumpăna - localitate fără criminalitate“. Anunțul pare ridicol dacă ne gândim că aici s-au înregistrat, în acest an, cele mai șocante cazuri din județul Constanța, culminând în iulie cu violarea unui băiețel de șase ani de către mamă, în timp ce tatăl filma scena.
Proiectul a fost demarat în anul 2005 din fonduri Phare, din inițiativa Primăriei Cumpăna și a Poliției Constanța. Scopul a fost scăderea infracţionalităţii de toate tipurile. În comuna cu 14.000 locuitori s-au împărţit fluturaşi şi s-au făcut întruniri unde oamenilor li s-au explicat toate riscurile la care sunt expuşi dacă dau curs ilegalităților. Panoul de lângă comună a fost amplasat la sfârşitul lui 2007, iar în 2008 au fost montate cinci camere de luat vederi, care sunt monitorizate doar de către Poliţia Comunitară – după cum ține să precizeze şeful Poliţiei Cumpăna.
„Camerele cred că au mers o zi“
Oamenii se simt în siguranță aici... și nu prea. „Camerele alea de filmat cred că au mers o zi, o săptămână, nu ştiu. Dar acum nu mai merg. Aud tot felul de chestii care se întâmplă pe aici. Ar trebui și autoritățile să se implice mai mult“, mărturisește un localnic, Alexandru Z. (20 de ani) din Cumpăna. „Cred că peste tot se întâmplă câte ceva. Este o localitate care se află la mijloc în ceea ce privește criminalitatea. Mă simt destul de în siguranţă aici“, a spus Vasile Nistode (45 de ani) din Cumpăna.
Cămătarii fac legea