Neînregistrarea contractelor este descoperită uneori întâmplător. De cele mai multe ori, sunt prinşi doar cei care vin după adeverinţe.
Persoanele fizice care omit să-şi depună la administraţia financiară contractele încheiate şi declaraţiile sunt depistate întâmplător, iar în unele cazuri chiar niciodată, relatează revista "Capital" din această săptămână. Găsirea cetăţenilor „evazionişti” este foarte dificilă.
„În urma controalelor la firme pot fi identificate tranzacţii economice efectuate în baza unor relaţii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu şi-au îndeplinit obligaţiile de înregistrare şi de declarare a veniturilor”, afirmă Sorin Istrate, managing partner la firma de servicii de consultanţă financiară şi fiscală Contexpert, citat de revista "Capital".
Inspecţii fiscale la cetăţeni
În aceste cazuri, reprezentanţii autorităţii fiscale pot organiza inspecţii fiscale la acele persoane fizice, pentru a descoperi sumele pe care trebuie să le plătească pentru veniturile nedeclarate şi impozitele neplătite.
O altă modalitate de depistare a celor care nu-şi depun declaraţiile şi nu plătesc impozitele este să pună faţă în faţă declaraţia 205 a companiilor cu declaraţia 200 a persoanelori fizice. „Această verificare se poate face, însă, doar în cazul veniturilor pentru care firmele reţin la sursă impozitul, nu şi pentru celelalte”, precizează Istrate.
De cele mai multe ori însă, cetăţenii cu probleme sunt prinşi şi amendaţi atunci când se duc singuri să-şi înregistreze contractele, pentru a obţine de la Fisc o adeverinţă, de exemplu, pentru dosarul de credit bancar.
Codul de procedură fiscală spune că, în cel mult 30 de zile de la data încheierii unui contract prin care cetăţeanul obţine venituri, documentul trebuie înregistrat la administraţia financiară. @N_P