Smaranda Apostol e mândră că strada pe care locuieşte a primit un nume românesc dat de autorităţile locale. Dacă în Madrid, de exemplu, există de mai mulţi ani un bulevard România, în alte oraşe, mai mici, denumirile româneşti au apărut odată cu creşterea numărului de emigranţi din ţara noastră. Un exemplu în acest sens este oraşul Castellon, unde locuieşte o importantă comunitate românească. Autorităţile locale au decis, în urmă cu doi ani, să dea numele Bucureşti uneia dintre cele mai noi pieţe din oraş. Aceasta este situată într-un complex rezidenţial, la construcţia căruia au lucrat şi compatrioţi de-ai noştri.
Între capitala României şi „surata” ei, Plaza Bucarest din Castellon, există destule asemănări. Apartamentele noi sunt foarte scumpe, iar piaţa imobiliară a fost grav afectată de criză. Ca şi în cartierele noi de la marginea Bucureştiului, în blocurile care înconjoară Plaza Bucarest din Castellon au rămas numeroase apartamente nevândute.
Familia Apostol, originară din Ploieşti, s-a mutat în zonă în urmă cu doi ani. „Stau în Castellon, în Piaţa Bucureşti. Am venit la copiii mei în Spania, în urmă cu şase ani. Ne-am mutat în acest apartament chiar când a fost terminat şi ne-a costat 290.000 de euro. Mare a fost surpriza mea când am aflat că părculeţul de lângă bloc se va numi «Plaza Bucarest». Este unul dintre cele mai frumoase şi curate din Castellon”, spune Smaranda Apostol (60 de ani).
România de la Mediterană
De câţiva ani, zeci de familii de spanioli din localitatea Segur de Calafell, de lângă Barcelona, locuiesc pe strada România. Paralelă cu Ungaria, Polonia şi Germania, strada România este situată la doar câţiva kilometri de Marea Mediterană. Pe Calle Rumania nu locuieşte însă niciun compatriot de-al nostru.
„Niciodată n-am asociat numele străzii cu ţara sau cu românii veniţi în