Cursul de referinţă anunţat luni de BNR a scăzut, pentru a cincea şedinţă consecutiv, la 4,1953 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni, aprecierea leului fiind interpretată de dealeri ca o posibilă intervenţie indirectă a băncii centrale, analiştii susţinând că este efectul banilor de la FMI . Un curs de schimb inferior celui publicat luni a fost afişat de banca centrală la 1 iulie, când euro a fost cotat la 4,1892 lei/euro.Rata de schimb anun�
Cursul de referinţă anunţat luni de BNR a scăzut, pentru a cincea şedinţă consecutiv, la 4,1953 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni, aprecierea leului fiind interpretată de dealeri ca o posibilă intervenţie indirectă a băncii centrale, analiştii susţinând că este efectul banilor de la FMI .
Un curs de schimb inferior celui publicat luni a fost afişat de banca centrală la 1 iulie, când euro a fost cotat la 4,1892 lei/euro.Rata de schimb anunţată luni este cu 0,93 bani mai redusă decât cursul publicat vineri de BNR, de 4,2046 lei/euro.
Pe de altă parte, leul s-a depreciat foarte uşor în raport cu dolarul, cursul de referinţă avansând cu 0,37 bani, la 2,8662 lei/dolar, după ce vineri a fost de 2,8625 lei/dolar.
Anaşiştii economici susţin că întărirea leului reprezintă efectul direct al intrării în piaţă a celei de a doua tranşe de la FMI.
Cristian Sima: În două săptămâni o să avem un curs de 4,3 lei/euro
Întărirea leului este conjuncturală şi ţine mai degrabă de faptul că Ministerul de Finanţe are nevoie urgentă de bani, respectiv lei, susţine analistul financiar Cristian Sima.
"Nevoia de bani a Ministerului de Finanţe pentru plata pensiilor şi a salariilor, coroborată cu intrarea tranţei a doua de la FMI a dus la întărirea leului. Oricum, este o fericire pe tremen scurt, pentru că în maxim două săptămâni c