De 15 ani, Vasile Ciolte se ocupă de horticultură şi a ajuns să obţină o producţie de 30 de tone de fructe într-un an. Roadele din livada lui sunt la mare căutare în întreg judeţul pentru gustul aromat.
Vasile Ciolte este unul dintre puţinii norocoşi care iubesc la nebunie ceea ce fac şi câştigă bani pe deasupra. A luat în serios horticultura în 1994, atunci când i-au decedat ambii părinţi şi s-a întors la casa părintească, în Remetea Chioarului. „Am fost nevoit să mă întorc în sat pentru a continua tradiţia şi nu am vrut să las totul la voia întâmplării”, spune Vasile. Nu regretă deloc decizia pe care a luat-o mai cu seamă că de atunci îşi câştigă exista de pe urma horticulturei. Tot în acel an s-a şi căsătorit şi a luat hotărârea de a-şi întemeia familia în satul natal. „Soţia mea este băimăreancă get-beget, însă a prins dragoste faţă de locul unde te trezesc păsările dimineaţa, vezi iarba cum creşte şi florile cum se deschid”, spune Vasile.
Alături de ea a întreţinut livada de peste două hectare moştenită de la părinţi şi a intrat în lumea afacerilor. „Este o activitate pe care o îndrăgesc foarte mult. Este foarte plăcut să vezi că toată familia se implică în această afacere. Nu există bucurie mai mare decât să vezi rodul muncii tale, să vezi crengile copacilor că stau să cadă de încărcate ce sunt”, explică Vasile. După 15 ani, el a ajuns să vândă pe an şi câte 30 de tone de fructe.
Cumpărători din Cluj-Napoca
Livada lui Vasile Ciolte găzduieşte meri, peri şi pruni. Fructele acestora sunt la mare căutare printre maramureşeni şi nu numai. Vasile are clienţi ce vin special din Cluj-Napoca şi Turda pentru a cumpăra de la el. Pomii sunt îngrijiţi cu multă migală, iar proprietarul pune suflet în întreg procesul de cultivare a pomilor fructiferi. Cel mai mult de mândreşte cu cele şase soiuri de mere Jonathan, Golden, Jonathan