Este una dintre meseriile neafectate de criză, care aduce câştiguri de mii de euro pe lună. Sursa: Codrin Prisecaru
Până în anul 2013, Uniunea Europeană a pus sute de milioane de euro deoparte pentru firmele din România. Toţi românii au acces la aceşti bani. Toţi cei care au idei şi ceva fonduri. Pentru ca un proiect să fie eligibil, e nevoie însă de ajutorul unui specialist: consultantul în fonduri europene.
Experţii în piaţa muncii estimează că meseria de consultant pentru fonduri europene va fi una dintre cele mai căutate în următorii ani.
Responsabilităţi numeroase
În primul rând, consultanţii pentru fonduri europene trebuie să încadreze firma care doreşte să obţină fondurile în categoria întreprindere mică sau firmă mare, să identifice tipul de fonduri pe care le poate lua şi să încerce să obţină finanţarea maximă pentru client.
„Trebuie să încadreze compania la tipul de program cel mai potrivit şi cu finanţare maximă pentru acea activitate şi investiţie”, explică Diana Grădinaru, manager la Hermes Finance, firmă specializată în obţinerea de fonduri structurale nerambursabile.
Totodată, consultantul trebuie să ştie bine cum se face un plan de afaceri, cum se calculează indicatorii economici, care este circuitul banilor, care sunt previziunile pe următorii ani. După obţinerea aprobării cererii de finanţare şi semnarea contractului, consultantul realizează documentaţia necesară pentru achiziţiile publice.
„După realizarea investiţiei, consultantul întocmeşte dosarul «Cererii de rambursare», în care arată ce s-a investit şi face o analiză a situaţiei actuale şi previziunile pentru mai departe.
Studiile economice, un atu
Experţii în domeniu spun că un consultant în fonduri europene trebuie să aibă cunoştinţe solide în domenii diferite (juridice, d