» Autoritatile din sanatate n-au fost in stare sa depuna nici macar un proiect pentru a atrage bani din fondurile europene, arata un raport al Societatii Academice Romane (SAR) lansat astazi.
» Raportul arata cauzele saraciei sisetemului de sanatate: opacitatea factorilor de decizie si dezinteresul statului pentru clarificarea reglementarilor.
» Principala concluzie: numai transparenta, folosirea inteligenta a bugetului si atragerea fondurilor UE pot pune ordine in sistem.
Una dintre cele mai grave probleme constatate in raportul SAR, intitulat retoric "Sfarsitul medicamentelor?", este lipsa de interes a autoritatilor pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confrunta constant sistemul de sanatate, in conditiile in care Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au anuntat ca din octombrie nu mai au bani de medicamente – nici compensate, nici pentru spitale. De o importanta majora pentru gestionarea corecta a resurselor sistemului este intocmirea bazelor de date cu indicatorii din sistem – precum registrele nationale de pacienti si cheltuielile reale cu medicamentele compensate – , atrag atentia specialistii.
"Daca ar exista interes, s-ar gasi imediat si resurse pentru a pune bazele de date la zi: nu mai departe decat in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative (POS-DCA), finantat de Uniunea Europeana si administrat de Ministerul Administratiei si Internelor", precizeaza autorii raportului. In cadrul acestui program, sanatatea este desemnata ca sector prioritar, iar ministerul de resort si institutiile subordonate acestuia sunt beneficiari preferentiali. Cu toate ca responsabilii din MS desemnati sa se ocupe de POS-DCA "sunt convocati periodic pentru a fi instruiti" sa vina cu propuneri de proiecte pentru a fi finantate, "pana la jumatatea anul