De curând, zgomotelor obişnuite ale oraşului care se pune în mişcare li s-a adăugat unul nou, mai puţin obişnuit, care te face să crezi că te afli mai degrabă pe coridoarele unui aeroport decât pe străzile unui oraş. Zeci de elevi, majoritatea aparţinând ciclului primar, trag după ei cu îndârjire, în fiecare dimineaţă, bagaje de tip troller, în miniatură. Anul acesta moda trollerului la copii a explodat ca o inovaţie parcă demult aşteptată, am scăpat, în sfârşit de incomodele ghiozdane care, cel puţin în teorie, produceau atât de temutele deformări ale coloanei vertebrale.
Părinţii sunt cei care aleg trollerele
Diana T. este mama lui Sebastian, proaspăt intrat în clasa întâi şi ţine foarte mult la confortul copilului său. „Mi s-a părut un lucru extraordinar când l-am văzut la librărie. Îmi aduc aminte cum căram în spate ghiozdanul acela groaznic de greu când eram elevă, în care înghesuiam toate cărţile, numai abecedarul avea un kilogram, plus echipamentul de sport şi mâncarea. Şi îmi aduc aminte că uneori, pur şi simplu îl târam până acasă”, mărturiseşte Diana.
Prin comparaţie, trollerul pare, deci o mană cerească. Dar bucuria părintelui, mulţumit că a găsit soluţia la spinoasa problemă a sănătăţii copilului său ţine până la uşa librăriei. După ce a cheltuit un pic mai mult decât suma alocată unui ghiozdan normal, îşi dă seama că trotuarele Târgoviştei nu aduc nici pe departe cu gresia din aeroporturi.
Nenumăratele denivelări, gropile, bordurile înalte, care fac obositoare chiar şi plimbarea unui adult, treptele de la intrarea în şcoală sunt tot atâtea obstacole pe care copilul le are de depăşit, de data aceasta cu ghiozdanul în mână şi nu în spate. „Nu mi se pare o idee bună, aceasta cu trollerul. Eu chiar am unul cu care mă duc în deplasări şi mă incomodează foarte tare. În primul rând cand dau de trepte. Ba