Sfârşitul perioadei de creştere economică, chiar dacă se dovedeşte un declin temporar, vine într-un moment nepotrivit pentru omul asociat cel mai mult cu ea, preşedintele României, Traian Băsescu, care, probabil, va candida în alegerile din noiembrie, comentează „Financial Times”, în ediţia online. România a fost puternic afectată de criza creditelor imobiliare. Creditele pentru locuinţe s-au prăbuşit pe fondul pierderii încrederii în capacitatea băncilor de a
Sfârşitul perioadei de creştere economică, chiar dacă se dovedeşte un declin temporar, vine într-un moment nepotrivit pentru omul asociat cel mai mult cu ea, preşedintele României, Traian Băsescu, care, probabil, va candida în alegerile din noiembrie, comentează „Financial Times”, în ediţia online.
România a fost puternic afectată de criza creditelor imobiliare. Creditele pentru locuinţe s-au prăbuşit pe fondul pierderii încrederii în capacitatea băncilor de a continua extinderea creditelor. Exporturile au scăzut considerabil, iar economia s-a contractat, anulând toate câştigurile înregistrate în cea de-a doua jumătate a lui 2008.
Băsescu, personaj impulsiv şi conflictual
Personaj impulsiv şi conflictual, Traian Băsescu şi-a câştigat popularitatea pe plan intern şi extern cu discursul său foarte sonor despre combaterea corupţiei. Dar alături de o mare parte a clasei politice româneşti, el şi-a pierdut credibilitatea după ce a insistat că România nu va fi afectată de criză şi nu va avea nevoie de un împrumut de la FMI, notează ziarul cu profil economic.
Băsescu rămâne favorit în cursa prezidenţială, dar mulţi lideri din sectorul de afaceri îşi exprimă în privat speranţa că un succesor mai puţin impulsiv ar fi de natură să aducă stabilitate. Cu toate acestea, chiar şi rivalul său, social-democratul Mircea Geoană, recunoaşte că oricine îi va lua locul lui Traian Băsescu va trebui să