Peste 130 de familii din cartierul Câlnic au ajuns la capătul răbdării din cauza condiţiilor în care sunt nevoiţi să trăiască. Strada pe care locuiesc este „pavată” cu zgură, iar praful fin care se ridică ori de câte ori trece o maşină le acoperă casele. Strada Bistra arată ca o uliţă de ţară autentică. Casele mai vechi sau vilele moderne cu unul sau două etaje, cu termopane şi balustrade de inox sunt acoperite cu un strat fin de praf. Departe de ochii autorităţilor, oamenii care stau aici sunt disperaţi şi nu mai ştiu ce să facă. Au tot sperat că vor intra şi ei în pas cu lumea şi vor avea asfalt, canalizare şi apă curentă, dar în timp au învăţat să nu mai asculte promisiunile autorităţilor.
Apă din fântâni, ca în Evul Mediu
„Eu stau de cinci ani aici. M-am mutat de la bloc. Şi unde am nimerit? Cărăm apă cu găleata şi stăm cu geamurile închise ca să nu intre praful în casă”, a spus Veronica Albieru, o femeie care locuieşte pe strada Bistra. Verdele frunzelor copacilor de pe marginea drumului este ascuns de pulberea albă care se ridică de pe drum.
„Parcă am fi la Copşa Mică, nu la Reşiţa. Ne tot aduc zgură pe stradă. Am făcut un tabel, toţi care stăm aici şi am cerut la primărie să ne asfalteze strada, în luna martie l-am depus”, a explicat revoltat Petre Meda. Pentru ca traiul să semene cu cel din localităţile din mediul rural uitate de civilizaţie, oamenii sunt nevoiţi să folosească apa din fântâni pentru a se spăla sau să gătească.
Cei care au avut posibilităţi materiale au reuşit să-şi monteze hidrofoare în fântâni şi să improvizeze o reţea de apă curentă. Situaţia este şi mai grea pentru cei care nu şi-au permis să facă o astfel de investiţie. „Mie mi-a secat apa din fântână. Acum trebuie să mă aprovizionez cu găleata, iau apă de pe stradă de la una dintre fântâni. Cărăm toată ziua la găleţi. Dar de promis, promit toţi în cam