Preşedintele american, Barack Obama, a aprobat recomandările echipei sale de consilieri pentru securitate naţională privind amplasarea unui sistem mai puternic şi mai cuprinzător de apărare antirachetă în Europa. Decizia a venit după o îndelungată şi profundă reevaluare a ameninţării reprezentate de programul balistic al Iranului şi a tehnologiei pe care o avem la dispoziţie pentru a-l combate. Astfel, America va fi mai puternică şi mai capabilă să-şi apere trupele, interesele şi aliaţii.
Noul sistem de apărare antirachetă va fi instalat mai repede decât cel prevăzut în programul anterior, astfel încât vom putea să contracarăm mai uşor ameninţarea reprezentată de rachetele balistice cu rază mică şi medie de acţiune ale Iranului.
Vor exista mai multe interceptoare în mai multe locuri şi vom avea o capacitate mai bună de a ne proteja toţi prietenii şi aliaţii din regiune. Vom folosi tehnologii verificate, astfel încât să nu pierdem timpul sau banii contribuabililor şi ne vom ajusta abordarea la evoluţia ameninţării.
Nu renunţăm la apărarea antirachetă, ci ne întărim capacitatea de protejare a intereselor noastre şi a aliaţilor noştri. Doi dintre aceşti aliaţi sunt Polonia şi Cehia şi apreciem profund disponibilitatea lor de a găzdui elemente ale sistemului plănuit anterior. Vom continua să cooperăm îndeaproape cu ambele ţări. Suntem uniţi prin angajamentul comun ca aliaţi ai NATO şi prin profunde legături istorice, economice şi culturale care nu vor fi rupte niciodată.
Timp de 60 de ani, NATO a fost o forţă pentru pace, prosperitate şi securitate în Europa şi în aproape întreaga lume datorită angajamentului faţă de securitatea colectivă inclusă în Articolul 5 al Tratatului NATO: un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor. Dacă sunt vizate Londra şi Varşovia, sunt atacate, implicit, oraşele New Yor