Sistemul de pensii este periclitat de decizia Guvernului de a îngheţa majorarea contribuţiilor către fondurile de pensii private la 2%. Cu cât intră mai mulţi bani în sistem, cu atât cresc şi veniturile pe care cei peste 4 milioane de participanţi le vor primi după iesirea la pensie. Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a explicat pentru evz.ro riscurile care ameninţă pensiile private, precum şi soluţiile pentru contracararea lor.
Evz.ro: Cât ne va costa, pe termen mediu şi lung, îngheţarea contribuţiilor?
Mircea Oancea: Dacă Guvernul nu dezgheaţă contribuţiile la pensiile private obligatorii, se joacă de-a reforma pensiilor. În acest caz se va demonstra că nu este voinţă politică pentru reformarea sistemului de pensii, care, în forma actuală nu este sustenabil, pe termen mediu şi lung.
Nu poţi să creşti veniturile după pensionare dacă nu diversifici formele de economisire şi nu majorezi contribuţiile la pensiile private.
Dacă şi în 2010 vor fi îngheţate contribuţiile la 2%, se pune în pericol sistemul în ansamblu, deoarece acesta nu poate să fie eficient şi să obţină performanţă cu sume mici. Există nişte costuri de administrare, care sunt fixe. Raportate la active mici, fac ca, în final, scopul implementării sistemului să fie imposibil de atins. Din 2 lei nu scoţi o sumă consistentă, dar la 100 de lei vorbim de alte performanţe.
Administratorii fondurilor private de pensii să obţină rezultate peste nivelul inflaţiei. Suntem feriţi în acest moment de a ajunge în situaţia contributorilor din alte state, ca Peru, care şi-au văzut conturile golite de criză?
Rezultatele administratorilor, deşi nu sunt relevante într-o perioadă atât de scurtă, scot în evidenţă totuşi o serie de chestiuni care nu pot fi omise. Dacă valoarea sumelor intrate în sistem ar fi