Ortacii disponibilizaţi au posibilitatea să opteze pentru şomaj sau pentru pensie Cei 600 de mineri de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) incluşi în programul de restructurări au părăsit astăzi locurile de muncă. Ortacii vor primi plăţi compensatorii în valoare de 29 de mii de lei, pentru că pleacă de bunăvoie.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj s-au ocupat de consilierea persoanelor disponibilizate. Puţini au optat pentru şomaj. Pe lângă indemnizaţia calculată în funcţie de venitul fiecăruia, ortacii care au lucrat zeci de ani în subteran vor primi timp de cel mult 24 de luni şi venituri complementare care nu depăşesc 1.350 de lei lunar. Veniturile complementare se acordă în funcţie de vechime, perioada fiind cuprinsă între 20 şi 24 de luni.
Consiliaţi de AJOFM
„Săptămâna trecută au fost consiliaţi toţi cei 600 de mineri disponibilizaţi, însă contractele de muncă le expiră azi motiv pentru care cei care doresc să ia indemnizaţia de şomaj trebuie să vină la AJOFM cu dosarul în 30 de zile. Toate persoanele disponibilizate vor primi, indiferent dacă optează pentru pensie sau nu, valoarea a două salarii medii nete, respectiv suma totală de 2.710 lei pe care noi o virăm în conturile societăţii, după ce vom primi tabelul nominal cu ortacii disponibilizaţi“, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.
În cele 30 de zile se va stabili şi câţi dintre cei aflaţi în programul de restructurare de la SNLO vor opta pentru pensie.
La SNLO îşi desfăşoară în continuare activitatea încă 8.500 de mineri a căror soarta depinde de cererea de cărbune. „Din cei 9.030 de mineri de la SNLO, 600 au părăsit astăzi locul de muncă.
Soarta celor care rămân în continuare în cariere depinde de cererea de cărbune, iar deocamdată putem să spunem