Andrei Pavel s-a retras din activitatea competiţională după 15 ani în care a reprezentat România. În toată cariera sa, „Cneazul“ a câştigat nouă titluri, dintre care trei la simplu şi unul la dublu, iar cea mai înaltă poziţie în clasamentul ATP a fost locul 13, în 2004. Vara lui 1981. La şcoala numărul 24 din Constanţa, antrenorul Radu Popescu caută un urmaş pentru Ilie Năstase. În clasa a II-a, un copil mic, firav, aşezat în primele bănci, ridică mâna. „Vreau şi eu!”. Se întoarce acasă şi spune răspicat: „Tata, m-am înscris la tenis!”. Numele lui, Andrei Pavel. Şi, din acel moment, lumea lui s-a învârtit în jurul sportului alb. Şi noi ne-am pus speranţele în el.
A urmat fiecare pas cu sârguinţă pentru a se număra printre cei mai buni tenismeni ai lumii şi pentru a nu face numele predecesorilor săi de ruşine. Şi a reuşit să ajungă până pe locul 13 în clasamentul mondial, cea mai înaltă poziţie de la Ilie Năstase încoace pentru un român, măsurându-şi forţele cu cei mai buni jucători ai generaţiei sale.
Şi pentru curajul şi ambiţia sa, lumea l-a botezat „Cneazul”. A jucat 15 ani sub culorile României, chiar dacă la doar 16 ani lua calea Germaniei, stabilindu-se şi întemeindu-şi o familie acolo.
Un singur regret: fără trofeu la Bucureşti
Săptămâna trecută, „Cneazul” nostru a predat ştafeta. La 35 de ani şi jumătate, el a spus „adio” activităţii competiţionale în faţa propriului public, la BCR Open România, într-un spectacol emoţionant.
Tatăl său, Gheorghe Pavel, a fost alături de el, de la primele competiţii la copii până la meciul de retragere
„Singurul meu regret este că nu am reuşit să câştig trofeul aici, la Bucureşti. Sunt foarte trist că las în urmă acest minunat sport, din punct de vedere oficial desigur, ca jucător participant”, a spus Andrei Pavel, care totuşi a obţinu