Echipa Ambasadei României în Germania are un membru nou. Şi nu unul oarecare. Ci un urs în mărime naturală. Cinci ani s-a plimbat dintr-o parte în alta a lumii. A fost chiar şi în Coreea de Nord, ţară care-şi ţine graniţele închise pentru un turist obişnuit. După o aventură pe cinste, ursul a tras pe dreapta pentru o odihnă binemeritată.
Înalt de doi metri, încălţat cu opinci şi purtând un brâu de flori colorate, ursul seamănă cu o cariatidă. Este o alegorie, statuia lui Moş Martin sprijinind pe braţele sale valori înalte precum toleranţa, prietenia şi înţelegerea între popoarele, culturile şi religiile lumii.
TOLERANŢĂ, PRIETENIE, PACE...
Povestea acestui uriaş şi a semenilor săi începe în 2001, când doi oameni de afaceri germani şi un sculptor au pus bazele conceptului artistic "Ursul prieten" (Buddy Bear). Viziunea lui Klaus şi a Evei Herlitz - de a crea un simbol al toleranţei - avea să fie cunoscută peste ani lumii întregi. Cu ajutorul sculptorului Roman Strobl au fost realizate, din fibră de sticlă, 350 de statui-urs într-un singur an.
Exponatele au fost amplasate pe străzile Berlinului până în 2003, când lumea a început să ia act de curajul cu care cei trei germani au încercat să promoveze valorile cele mai înalte ale omenirii. Urşii au avut atât de mare succes încât la licitaţiile caritabile organizate de-a lungul timpului au fost vânduţi cu succes.
BANI PENTRU SĂRACI
În fond, cauza din spatele licitaţiilor este nobilă - banii câştigaţi sunt folosiţi de organizaţiile care se ocupă de ajutorarea copiilor săraci. Până în prezent au fost strânse circa 1,6 milioane de euro.
Armata urşilor reuniţi sub numele United Buddy Bears a trecut dincolo de graniţele Germaniei ducând mesaje de pace în toate colţurile Planetei.
140 de uriaşi, decoraţi cu motive naţionale ale fiecărui stat membru O