Răsturnarea regimului comunist prin vot democratic, urmată de suspendarea vizelor pentru români, transformă Republica Moldova într-o zonă tot mai atrăgătoare pentru afaceri.
După schimbarea de regim de la Chişinău, oamenii de afaceri şi politicienii de pe ambele maluri ale Prutului speră să închidă definitiv tristul capitol al antiromânismului ridicat de fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin la rang de politica de stat. Investitorii români sunt optimişti şi chiar nerăbdători să-şi extindă afacerile într-o Moldovă cu un mediul concurenţial relativ scăzut.
Micul trafic de frontieră s-a înviorat, iar specialiştii în economie estimează că următoarea pe rioadă este una promiţătoare, în care afaceriştii români nu se vor mai lovi de ostilitatea guvernanţilor basarabeni.
Pentru orice afacere românească începută legal în Republica Moldova erau pregătiţi şi nişte băieţi gata să le urmărească fiecare pas şi să semnaleze „încercările de subminare” a economiei moldoveneşti, asta o pot povesti acum cei care au rezistat la Chişinău.
Mult mai bine au fost trataţi ungurii sau cehii, cu care basarabenii nu împărţeau nicio bucăţică de trecut. Privilegiaţi cu adevărat au fost însă ruşii şi ucrainenii, care au făcut din Republica Moldova o piaţă de desfacere la îndemână.
Trebuie spus însă că vina e împărţită: românii nu i-au înţeles şi nici nu au încercat să-i înţeleagă cu adevărat pe moldoveni şi problemele lor. I-au privit cu superioritate, de la „înălţimea” celor câţiva ani de apropiere faţă de Occident. Moldovenii au tăcut, dar n-au înghiţit prea uşor aşa ceva.
De vreo două luni, povestea are însă un început nou-nouţ. Cetăţenii fostului stat sovietic Republica Moldova n-au mai ştiut de frică şi s-au apucat să rupă lanţurile. Au aruncat Partidul Comuniştilor în opoziţie - unii zic că în istorie. O coal