Preotul Sergiu Orăşan de la Penitenciarul Târgu-Mureş îl readuce pe Dumnezeu tinerilor care în libertate au fugit de Acesta. Preotul Sergiu Orăşan a simţit chemarea Divinităţii încă de mic copil. „Am luat singur hotărârea de a urma calea preoţiei când eram în clasa a VII-a. Părinţii mei mi-au aprobat bucuroşi decizia, iar mentor mi-a fost părintele Nicolae Luduşan, de la Biserica din cartierul Dâmbu Pietros, la slujbele căruia participam pe când eram mic”, mărturiseşte preotul. După Facultatea de Teologie, tânărul Sergiu Orăşan a fost hirotonit preot în parohia Fărău, un sat cu 400 de familii din judeţul Alba.
Viaţa la ţară
Tânărul preot şi soţia sa au lăsat în urmă oraşul şi s-au mutat la sat. „M-am dus în parohie cu toată deschiderea sufletească . Ne-am obişnuit repede cu locurile şi cu oamenii, am învăţat tainele satului. Era o zonă foarte frumoasă, pe care şi acum o mai vizităm din când în când”, povesteşte preotul. După doi ani petrecuţi la Fărău, preotul a primit o altă parohie, în localitatea Miercurea Nirajului, unde erau doar 40 de familii de religie ortodoxă. „Eram foarte bine primit în casele maghiarilor pentru sfinţirea acestora sau pentru diferite rugăciuni, ei având un respect deosebit faţă de preotul şi slujbele ortodoxe”, spune Sergiu Orăşan.
Preot la Penitenciar
După patru ani de zile petrecuţi la Miercurea Nirajului, preotul participă la un concurs pentru ocuparea unui post la Biserica Penitenciarului Târgu-Mureş. „Eu mai fusesem în Penitenciar ca seminarist la 16 ani, deci cunoşteam bine locul şi am acceptat postul deoarece eram convins că este mare nevoie de preot în rândul penitenţilor”, mărturiseşte Sergiu Orăşan. Fiind un penitenciar pentru tineri şi minori, preotul s-a orientat mai mult pe activităţi educative sub forma orelor de religie. „Tinerii nu au foarte multă răbdare pentru a a