Este un personaj egoist sau înfumurat, în special când vine vorba de o sarcină dificilă. O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:
1 Bârfitorul
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul
12 Tipicarul
Preţiosul poate fi perceput ca fiind o persoană mofturoasă, cu care se poate lucra doar dacă te porţi cu mănuşi. Este uşor de recunoscut pentru că are mare încredere în forţele proprii, uneori nejustificat, şi se luptă pentru fiecare drept ce i se cuvine. Nu uită să le repete şefilor cât de important este pentru companie şi încearcă asfel să scape de sarcinile dificile, pe care le consideră „sub demnitatea lui“. Aşa îl caracterizează pe scurt specialiştii în resurse umane pe acest coleg toxic.
„Preţiosul este acel coleg care găseşte întotdeauna interesant să se axeze pe probleme care au foarte mare tangenţă cu persoana lui, indiferent de organizaţia în care lucrează. Este acel coleg care vede în fiecare proiect sau în fiecare sarcină ce i se atribuie un potenţial factor de ameninţare la adresa liniştii lui, a confortului său mental sau a timpului său liber“, crede Iuliana Badea, sales manager la firma de recrutare şi consultanţă în resurse umane Lugera & Makler.
Trăsături negative
Acest personaj devine toxic din cauză că în el pot fi recunoscute o serie de trăsături negative: este înfumurat şi, de cele mai multe ori, narcisist şi egoist . „Probabil că acest tip de angajat este caracterizat şi de o anumit