Mobilizare generală pentru a împiedica extrădarea lui Roman Polanski. Arestat sâmbătă seara la sosirea sa la Zürich, în urma unui mandat emis de justiţia americană, regizorul franco-polonez aşteaptă într-o puşcărie elveţiană decizia judecătorilor. Unul dintre avocaţii francezi ai lui Polanski afirmă că va cere punerea în libertate a clientului său, evocând prescrierea faptelor care i se reproşează regizorului.
Să reamintim că Roman Polanski urma să fie judecat în 1978 în Statele Unite sub acuzatia că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o minoră, cu o tânără de 13 ani, acuzaţie pentru care risca să facă douà decenii puşcărie. Polanski recunoaşte că a avut relaţii sexuale cu Samantha Geimer dar cu consimţământul acesteia, fata spunându-i dealtfel că nu e primul bărbat din viaţa ei. După ce a făcut însă 42 de zile închisoare, Polanski este eliberat pe cauţiune în ajunul procesului şi, spre stupefacţia tuturor fuge din Statele Unite unde nu va mai repune piciorul niciodată. Astăzi în vârstă de peste 40 de ani şi mamă a trei copii, doamna Geimer, fosta "victimă" a regizorului, s-a pronunţat deja de mult în favoarea clemenţei, ea spune că l-a iertat pe Polanski. Problema e însă că justiţia americană nu iartă.
Autorităţile de la Los Angeles au acum la dispoziţie două luni ca să elibereze cererea oficială de extrădare a lui Polanski, astăzi în vârstă de 76 de ani. Acesta din urmă poate face apel în faţa Curţii Federale Elveţiene de Justiţie. Arestarea regizorului ar putea deci da naştere unei bătălii juridice uriaşe între Statele Unite şi Elveţia. Cele două tări au o convenţie de extrădare din 1997 - până atunci Polanski putea deci merge liniştit în ţara cantoanelor, ceea ce a şi făcut - şi în ambele ţări crimele asupra minorilor sunt imprescriptibile.
Personalitatea celui arestat a atras atenţia presei mondiale şi a provocat o mobilizare a clasei politic