Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea are de vineri primul sediu propriu al instituţiei care a fost obligată până acum să îşi ţină reprezentaţiile în săli improprii pentru arta spectacolului. „Sper să-i prindem”, spune directorul Adrian Roman despre vâlcenii pe care îi aşteaptă de acum într-o clădire modernă, dotată cu aparatură de ultimă generaţie. Sursa: Andreea Dogar
El a promis publicului un „set de programe ambiţioase”, fără de care edificiul ce a costat cinci milioane de euro ar rămâne „o simplă clădire”.
Inaugurarea sediului nou a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa autorităţilor locale şi a Ralucăi Turcan, preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.
Membrii grupului de muzică veche „Trei parale”, care interpretează melodii culese chiar de Anton Pann în secolul al XIX-lea, au fost primii artişti ce au urcat pe scenă în seara inaugurării. Concertul a fost urmat de premiera piesei de teatru „Doctor fără voie”, de Moliere, în regia lui Alexandru Cozub.
"Nimic nu poste suplini intimitatea dintre actori şi spectatori"
„Această sală mică (de 200 de locuri-n.r.) e de cel mai bun nivel. Nimic din lume nu poate suplini intimitatea, fluxul dintre actori şi spectatori. Orice comunitate, de oriunde din lume, ar fi mândră să aibă un edificiu precum acesta”, a declarat Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, prezent la eveniment.
„Noi am funcţionat ca trupă de teatru cu chirie aproape 20 de ani la Casa Sindicatelor şi n-a fost deloc bine”, a povestit directorul Roman. „La Casa Sindicatelor prea multă lume nu venea. Cu 600 de locuri, sala era una imensă, o construcţie de tip comunist pentru spectacole omagiale. N-avea nimic de teatru”.
Spectacolele nu erau regulate, nu venea foarte multă lume şi nici împrejurimile nu