Autorităţile din Cumpăna susţin că au redus infracţionalitatea printr-un program european de educare, însă violenţele sunt în floare. Camerele video, montate din bani europeni, care ar fi trebuit să supravegheze străzile comunei au funcţionat doar câteva săptămâni. La intrarea în localitatea Cumpăna, unde se ajunge din Şoseaua Constanţa – Mangalia, este amplasat un panou pe care scrie „Cumpăna - localitate fără criminalitate“. Acesta a fost amplasat în urma unui proiect demarat în anul 2005 cu fonduri PHARE, din iniţiativa Primăriei Cumpăna şi a Poliţiei Constanţa.
Scopul campaniei a fost de a reduce infracţionalitatea de toate tipurile. În comuna cu 14.000 de locuitori au fost împărţiţi fluturaşi şi au fost organizate întruniri unde oamenilor li s-au explicat riscurile la care sunt expuşi dacă dau curs ilegalităţilor. Panoul de lângă comună a fost amplasat la sfârşitul anului 2007, iar în 2008 au fost montate cinci camere de luat vederi monitorizate de către Poliţia Comunitară.
„Camerele de filmat cred că au funcţionat o zi, sau o săptămână, nu ştiu. Dar acum nu mai funcţionează. Aud tot felul de chestii care se întâmplă pe aici. Ar trebui ca autorităţile să se implice mai mult“, a declarat Alexandru Z. (20 de ani), din Cumpăna. „Cred că peste tot se întâmplă câte ceva. Este o localitate care se află la mijloc în ceea ce priveşte criminalitatea“, a spus un alt localnic, Vasile Nistode (45 de ani).
Cămătarii fac legea
Sărăcia îi împinge pe locuitorii din comună la furturi de fier vechi din portul Agigea sau la împrumuturi de la cămătari. Din această cauză s-a sinucis, în luna mai, un tânăr care şi-a omorât întâi concubina, lăsându-şi copilul orfan. Oamenii se feresc să vorbească despre cămătari de frică. Au şi ei datorii la aceştia.
„Ştiu un om de 70 de ani care a fost legat şi târât prin comună