Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi a găzduit un cenaclu literar intitulat „Poetoamnele speranţei”, în cadrul căruia deţinuţii s-au întrecut în recitarea de poezii, dar şi în rostirea de vorbe grele adresate organizatorilor. În Penitenciarul Galaţi, sunt numeroase persoane private de libertate, care excelează în domenii precum poezie, grafică sau sculptură. O parte dintre aceşti artişti, au avut ocazia să îşi demonstreze talentele, recitând poezii în cadrul cenaclului „Poetoamnele speranţei”.
La eveniment, au participat 14 bărbaţi şi 10 femei închise la Galaţi, dar şi cinci deţinuţi de la Penitenciarul Brăila, care şi-au exprimat dorinţa de a fi prezenţi la manifestare.
Evenimentul s-a încins pe alocuri după ce unii deţinuţi au ţinut să-i pună la punct pe organizatori, printre care se numără şi nume cunoscute în poezia românească, cum este cazul profesorului Constantin Lămureanu.
Deţinutul Adrian Ciupitu, proaspăt absolvent al Facultăţii de Drept, a ţinut să atragă atenţia că, deşi la eveniment au participat şi reprezentanţii cenaclului „Mihail Sadoveanu” din Constanţa, numele marelui prozator român nu a fost nici măcar pomenit de personalităţile literare prezente.
Poezii despre soacră şi iubită
Manifestarea a fost presărată şi cu momente amuzante, care au încântat asistenţa. De pildă, deţinutul Mirel Tăbăcaru a citit o poezie compusă pe marginea relaţiei pe care a avut-o cu iubita sa, intitulată „Pierdută şi regăsită”, iar colonelul în rezervă Alexandru Bălan, a stârnit hohote de râs după ce a recitat o poezie al cărei subiect principal era soacra.
Nici cel mai cunoscut dintre artiştii încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, Valeriu Barbu, care a publicat până acum cinci volume de poezii, iar în prezent are în curs de editare a şasea carte, nu a scăpat