Dacă în urmă cu un an dezvoltatorii proiectului estimau că oleoductul paneuropean ar putea fi funcţional în 2014, acum nu mai avansează niciun termen. Cu toate că dezvoltatorii ţin pe loc proiectul, ţările caspice sunt gata să ofere petrolul şi investiţiile necesare pentru realizarea conductei paneuropene. După mai bine de un an de la înfiinţare, compania de proiect care dezvoltă conducta de ţiţei ce va lega ţărmul Mării Negre de cel al Adriaticii (Pan-European Oil Pipeline) nu are încă un management care să promoveze proiectul în rândul potenţialilor finanţatori, deşi delegaţii celor trei state reprezentate în compania de proiect (România, Serbia şi Croaţia) s-au întâlnit de mai multe ori de atunci.
„Următoarea întâlnire va avea loc la Zagreb, la o dată care nu a fost încă anunţată de partea croată, iar desemnarea managerului general ar trebui făcută în cadrul acestei întâlniri“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gheorghe Ionescu, directorul de dezvoltare al Conpet - una dintre companiile care reprezintă România în acest proiect.
Taxe neplătite
Managerul general va trebui să elaboreze un plan de acţiune şi bugetul aferent, care să fie prezentat finanţatorilor interesaţi într-o conferinţă de investiţii. Pentru acest post, România l-a propus pe Brian Minty, care a coordonat studiul de fezabilitate al conductei, Serbia îl susţine pe Ljubomir Aksjentievic, iar, din partea Croaţiei, candidează Davor Stern, fost ministru al Economiei.
Însă disensiuni nu au fost numai la nivelul desemnării managementului. În urmă cu două săptămâni, secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Şerban declara, pentru NewsIn, că proiectul este blocat de Croaţia, care refuză plata unei taxe de participare de 50.000 de euro. Mai mult, Slovenia şi Italia, pe teritoriul cărora ar urma să treacă o porţiune din conductă, nu şi-au desemnat