Singurul muzeu al tiparului şi al cărţii vechi din România poate fi pierdut de statul român, muzeul fiind revendicat de moştenitorii preotului Andreescu. Clădirea în care se află Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi a fost preluat de statul român în 1952 pentru neplata impozitelor pe care proprietarul clădirii le datora la stat. De atunci, clădirea a avut diverse destinaţii, la un moment dat fiind chiar o secţie a spitalului. În anul 1967 devine muzeu al tiparului şi al cărţii vechi româneşti, unicat în România.
„Ideea înfiinţării acestui muzeu a pornit de la faptul că aici la Târgovişte au fost tipărite primele cărţi din România şi chiar din această parte a Europei şi de asemenea se acumulase o colecţie importantă de cărţi valoroase, cărţi de cult, multe dintre ele fiind unicate”, a declarat Ovidiu Cârstina, directorul complexului muzeal „Curtea Domnească”.
Clădirea a fost revendicată după Revoluţie
Imediat după 1990, proprietarul, preotul Andreescu a revendicat clădirea. „După decesul acestuia, fiicele sale nu au mai întreprins nimic iar din 2007 au reluat în instanţă cererea. Din păcate la instanţa de fond de la Judecătoria Târgovişte am pierdut procesul, am făcut recurs la Curtea de Apel Ploieşti, recurs care a fost respins. Nu vom renunţa şi vom face toate demersurile necesare, mai sunt căi de atac legale pe care le vom parcurge. Ar fi o pierdere uriaşă pentru târgovişteni şi nu numai, vizitatorii vor fi privaţi de existenţa acestui muzeu dacă nu vom reuşi să îl păstrăm sau dacă cei care îl revendică nu vor fi dispuşi să negocieze posibilitatea primirii unor despăgubiri din partea Consiliului Judeţean”, declară directorului muzeului.
„În 2008 avocatul fiicelor chiar a fost invitat de către preşedintele consiliului judeţean de atunci pentru negocierea unor despăgubiri însă acesta a refuzat, se pare că aceşt