Un diplomat american consideră că preşedintele hondurian demis, Manuel Zelaya, a dat dovadă de lipsă de responsabilitate şi de lipsă de discernământ atunci când s-a întors în Honduras înainte de stabilirea unei înţelegeri cu guvernul interimar.
Zelaya, iresponsabil şi necugetat
Ambasadorul SUA pe lângă Organizaţia statelor Americane (OAS), Lewis Amselem, a declarat că administraţia de la Washington îi ceruse lui Zelaya să nu revină în Honduras, deoarece un asemenea act ar produce frământări în statul central american. Amselem a făcut un apel către preşedintele hondurian demis, pe care l-a rugat să nu îi incite pe cei care îl sprijină la violenţă.
"Întoarcerea lui Zelaya fără o înţelegere prealabilă este iresponsabilă şi necugetată. Ar trebui să renunţe la afirmaţiile nebuneşti pe care le face şi ar trebui să nu se mai poarte de parcă ar fi protagonistul unui film vechi", a spus oficialul SUA la o întrunire de urgenţă a OAS. "Dacă a ales să se întoarcă în ţară sub propriile condiţii, cu ajutor exterior, preşedintele Zelaya, împreună cu cei care i-au facilitat revenirea, poartă responsabilitatea pentru acţiunile celor care îl sprijină pe şeful statului", a continuat Amselem tirada împotriva atitudinii lipsite de maturitate a lui Manuel Zelaya.
Stare de urgenţă la Tegucigalpa
În cursul zilei de ieri, Manuel Zelaya le-a cerut suporterilor săi să organizeze o acţiune de protest care să comemoreze trei luni de la demiterea şi exilarea sa, în urma unei lovituri de stat militare, pe 28 iunie. În replică, guvernul interimar a declarat starea de urgenţă şi a suspendat importante drepturi civile vreme de 45 de zile.
Forţele de ordine şi trupele armatei au intrat cu forţa în sediile principalelor instituţii media care s-au declarat împotriva preşedintelui interimar, Roberto Micheletti, Radio Globo şi Chol