Este printre ultimii meşteri adevăraţi din Ploieşti, într-o meserie aflată pe cale de dispariţie. În copilărie, şi-a dorit să se facă medic, aşa cum a fost şi tatăl său, dar în loc să vindece a ajuns să repare, în loc de doctor a devenit meseriaş, unul dintre cei mai buni din Ploieşti. „Nu am fost în stare să mă fac doctor. Vremurile au fost complicate, eu am avut bani toată viaţa, tata a murit şi ne-a lăsat ceva bani, m-am învăţat cu banii şi a fost greu. Când am văzut că s-a schimbat regimul, m-am apucat de muncă, deoarece trebuia să fac ceva. M-am apucat de meseria asta, să repar maşini de spălat şi aragaze“, povesteşte Dan Tănăsescu modul în care a ajuns să aibă această ocupaţie.
Spune că nu este o meserie rea, dar este migăloasă şi trebuie să te ţii de treabă, să citeşti, în primul rând, pentru că toate maşinile acum se schimbă. „Nu mai sunt programatoare mecanice cum erau înainte, acum sunt electronice, trebuie să mai cunoşti şi ceva din electronică... Mai suntem ajutaţi de alţi colegi care fac numai electronică... ne mai ajutăm între noi. De bănoasă, nu este prea bănoasă, nu poţi să-i ceri omului mulţi bani pentru că asta e viaţa acum. Omul dă opt sute de lei pe o maşină şi o plăteşte în rate de-l apucă ameţeala. Şi atunci încercăm şi noi să facem reparaţii cu cât mai puţini bani, dar încercând să facem asta nu putem să mai plătim chiria“, explică Dan Tănăsescu.
Meseriaşul spune că este o mare diferenţă între calitatea produselor electrocasnice de astăzi şi cele fabricate cu ani buni în urmă. „Nici aragazele nu mai sunt cum erau înainte, nu mai este ce-a fost. Acum sunt nişte table înşirate, cu piese aduse din import. Acum sunt frumoase, atât. Un frigider făcut la noi a ţinut şi 30 de ani“, declară Dan Tănăsescu.
Neglijenţa proprietarilor
Pe de altă parte, ştie din experienţă că oamenii nu au grijă de bunurile lor.