Ministrul internelor, Dan Nica, a fost propus ieri pentru remaniere, de premierul Emil Boc, pentru faptul că a pierdut bătălia cu infractorii. „Strada a fost scăpată de sub control. (…) Avem nevoie de a câştiga bătălia cu strada şi a reda siguranţa cetăţeanului”, a declarat Boc, anunţ ce a aruncat în aer relaţia PDL - PSD.
„E trist că premierul Emil Boc a realizat abia acum că s-a pierdut controlul străzii. Ce a făcut el ca să nu se ajungă aici? De luni bune, noi l-am informat şi i-am cerut o soluţie în legătură cu deficitul de 8.000 de poliţişti şi subfinanţarea sistemului.” Aşa rezumă situaţia de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) comisarul Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - cea mai puternică asociaţie de acest fel din instituţia condusă până ieri de Dan Nica.
Dincolo de opiniile angajaţilor din Interne, principalul motiv invocat de premier pentru „debarcarea” lui Nica de la şefia MAI („pionul principal” în organizarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie), şi anume, „scăparea străzii de sub control”, demonstrată prin „creşterea cu 13% a infra cţionalităţii”, se dovedeşte doar un pretext.
Creşteri sub toţi miniştrii
Statisticile poliţiei arată că infracţionalitatea - în special cea stradală - a crescut constant în ultimii ani, sub mandatele tuturor miniştrilor perindaţi la şefia acestei instituţii-mamut, indiferent de coloratura politică.
Potrivit statisticilor poliţiei în 2005, primul an de mandat la şefia Internelor a democrat-liberalului Vasile Blaga, infracţiunile judiciare (furturi, tâlhării, jafuri, omoruri, violuri) au scăzut cu peste 6% (de la 75.000 la 70.000). În 2006, tot sub mandatul lui Blaga, acest tip de infracţionalitate creşte însă cu 17% (de la 70.344 la 82.359 de fapte). Deza