Numărul cazurilor de obezitate la şcolari, mai ales în învăţământul primar, s-a dublat în ultimii opt ani, din cauza stiului de viaţă nesănătos al micuţilor, potrivit unui studiu al Institutului de Sănătate Publică (ISP) Bucureşti - Compartimentul de Igienă a Copiilor şi Tinerilor.
"În România datele examenelor medicale de bilanţ efectuate în unităţile de învăţământ la clasele I, IV, VIII, XII, prelucrate şi interpretate la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, Compartimentul de Igiena Copiilor şi Tinerilor, au pus în evidenţă o creştere a prevalenţei obezităţii neendocrine, prevalenţă care s-a dublat în ultimii opt ani", a declarat pentru Agerpres Aurelia Cordeanu, conferenţiar doctor, medic primar igienă, cercetător ştiinţific şi şef al compartimentului.
Pe grupe de vârstă se constată o creştere mai accentuată a obezităţii la copiii din învăţământul primar.Astfel dacă în 2001, în clasa a IV-a , obezitatea neendocrină a fost de 1,6%, în 2008 a ajuns la 3,6%. La clasa a VIIIa prevalenţa obsezităţii a fost de 1,7% în 2001 pentru ca şapte ani mai târziu să crească la 3,4%, iar în clasa a XIIa, ponderea obezităţii a crescut de la 1,4% în 2001 la 2,8% în 2008.
Prea multe snacks-uri şi dulciuri
"Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustări pe parcursul unei zile, constând în dulciuri, minuturi, snacks-uri şi, rareori, consumă fructe. În alimentaţia copiilor şi adolescenţilor supraponderali şi obezi se regăseşte de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, băuturi răcoritoare carbogazoase. Astfel că, în structurarea regimului de activitate şi odihnă, sunt prezenţi numeroşi factori de risc, dintre care cei mai importanţi vizează regimul alimentar dezechilibrat, cu consum crescut de alimente hipercalorice, activitatea fizică redusă, sedentarismul şi durata insuficientă a somnului", a mai spus medicul.
Obezita