Rusii de la Gazprom, singura sursa de import a Romaniei pentru gazele naturale necesare acoperirii consumului, spun ca vor pastra intermediarii in relatia cu piata locala, dar ca pentru cantitatile suplimentare, Romania ar putea avea si contracte directe.
Circa o treime din ceea ce consuma Romania in anii anteriori crizei venea de la Gazprom numai prin intermediari. In prezent, nivelul importurilor este extrem de scazut in contextul reducerii consumului pe plan national.
In rest, rusii nu exclud faptul ca Romania ar putea exercita un rol in gazoductul South Stream, proiect care nu este considerat de Gazprom, initiatorul acestuia, ca fiind un concurent cu Nabucco.
Gazprom mai spune ca in iarna aceasta va face ceea ce stie el cel mai bine: sa livreze gaze pentru Europa, asta in ciuda faptului ca iarna trecuta multe tari europene s-au confruntat cu stoparea livrarilor de gaze din cauza conflictului ruso-ucrainean.
"Pentru volume aditionale de gaz va veni timpul unor noi contracte si suntem gata sa discutam atunci despre contracte directe intre Gazprom si statul roman", a declarat Alexander Medvedev, vicepresedinte Gazprom, intr-un interviu acordat saptamana trecuta la Moscova canalului PRO TV. Rusul este artizanul contractelor cu cei doi intermediari, Conef si WIEE, prin care Romania va lua gazele naturale rusesti pana in 2030.
Medvedev spune ca va sosi la sfarsitul lui octombrie la Bucuresti si atunci ar putea vorbi cu Adriean Videanu, ministrul economiei, inclusiv despre modul in care Romania ar putea fi inclusa in proiectul de constructie al gazoductului South Stream. In prezent, Romania pune la dispozitia Gazprom anumite date tehnice privind platoul continental al Marii Negre pe unde ar putea trece conducta South Stream.
"In Romania nu a fost un mediu politic bun (fata de South Stream - n.r.), dar acum nu mai avem probleme. A fost