Garda de Mediu Braşov a aplicat în perioada iunie-august a.c. amenzi în valoare totală de 200.000 de lei, printre cei sancţionaţi numărându-se şi opt primari care nu s-au preocupat deloc de rezolvarea problemei gestionării deşeurilor în localităţile pe care le conduc. CITEŞTE ŞI
România riscă sancţiuni severe din partea UE pentru lipsa custozilor la ariile protejate
Potrivit directorului Ciprian Băncilă, „comisarii i-au amendat pe primarii care nu s-au ocupat de închiderea gropilor de gunoi neecologice cu suma totală de 29.900 lei. În cazul în care am văzut că primarii au început să facă unele demersuri pentru rezolvarea acestei probleme destul de grave la nivelul judeţului, fără a se ajunge, însă, la un rezultat concret, am aplicat doar măsura avertismentului“.
Ciprian Băncilă a precizat că, la ora actuală, în judeţ mai funcţionează 16 depozite de deşeuri, aflate în procedură de închidere, însă în unele cazuri există probleme deosebite: „Avem informaţii că la Caţa, pe timpul nopţii, în mod ilegal, vin maşini care depozitează deşeuri. Vom verifica aceste aspecte în perioada următoare“.
Altfel, în urma controalelor efectuate, comisarii de Mediu au identificat în judeţul Braşov 10 agenţi economici care utilizează articole pe bază de azbest, precum şi 119 firme şi administraţii publice locale ce folosesc azbest în construcţii. Băncilă a declarat că la nivelul Uniunii Europene există o directivă ce prevede faptul că utilizarea produselor pe bază de azbest existente pe piaţă până la epuizarea ciclului de viaţă.
Altfel, Ciprian Băncilă a precizat că Garda de Mediu Braşov încearcă să ţină sub control situaţia din judeţ chiar dacă, momentan, există doar 11 comisari care fac atât controalele tematice, cât şi cele organizate în urma reclamaţiilo