Peste 80% din cererile de credite prin "Prima casa" au fost pentru imobile vechi, spune Alberto Prestopino, seful retailului de la filiala locala a grupului italian Intesa Sanpaolo, un jucator care are un plafon de 40 de milioane de euro in cadrul programului.
Pana in prezent Intesa a primit 400 de solicitari de credit si are in lucru circa 270 de dosare, cu o valoare cumulata de 13 milioane de euro.
"Numarul solicitarilor pentru finantarea locuintelor manifesta un trend ascendent", spune Prestopino.
El afirma ca numarul aplicatiilor este in crestere exponentiala, banca acoperind in doar doua luni de la inceperea vanzarilor circa o treime din plafonul alocat.
Orientarea finantarilor preponderent spre achizitia de imobile vechi este vazuta de critici drept unul dintre punctele slabe ale programului guvernamental, care viza tocmai revitalizara pietei constructiilor.
De altfel, in prima forma a programului, Fondul de Garantare nici nu accepta imobile grevate deja de o ipoteca, asa cum este cazul celor din proiecte rezidentiale noi finantate de banci. Mai multe banci, printre care si Intesa, au asteptat modificarea normelor de aplicare pentru a intra in program.
Valoarea medie a creditului cerut de clientii care au mers la Intesa a fost de 45.800 de euro, fata de un plafon de 57.000 de euro prevazut de Guvern. La sfarsitul analizei, valoarea medie a creditelor aprobate de banca a fost apropiata de ceea ce au cerut clientii, la 45.600 de euro.
"Datorita faptului ca nu se impun restrictii legate de proximitatea amplasarii locuintei fata de banca, avem solicitari de credite atat din zona urbana, cat si in zona rurala. Cele mai multe solicitari si aplicatii de credit sunt la nivelul municipiului Bucuresti si in judetele Constanta si Dolj", spune Riccardo Parasporo, director general adjunct al Intesa Sanpaolo. Banca opereaza o re