Mierea, nectarul zeilor şi medicamentul muritorilor. Această minune a naturii este, din nefericire, deseori ignorată, deşi are un potenţial antibacterian şi antiinflamator uluitor.
Sunt puţine familii care au în casă măcar un borcănel de miere, ce să mai spunem de propolis sau de lăptişor de matcă.
În ciuda faptului că oamenii se cunosc de peste 2.000 de ani proprietăţile curative ale produselor stupului în afecţiunile bronhopulmonare.
Şi cum sezonul rece, dar şi afecţiunile specifice acestui anotimp se apropie, prezentăm câteva produse apicole ce ajută la întărirea organismului sau la lupta contra răcelilor şi a guturaiului.
Doctor biochimist Cristina Mateescu, CS.II., C&D Apiterapie S.C.I.C-D. APICULTURA Bucureşti, membru al Comisiei Permanente de Apiterapie a APIMONDIA, explică ce afecţiuni pot fi tratate cu produse apicole.
AFECŢIUNI BRONHOPULMONARE
Produsele apicole îşi exercită proprietăţile curative în afecţiunile bronhopulmonare. Astfel, rezultate foarte bune sunt oferite de asocierea propolisului cu mierea, dacă este posibil o miere de tei sau de eucalipt, în tratamentul bronşitei cronice.
În unele cazuri, chiar dacă propolisul aplicat ca unic tratament nu oferă rezultatele spectaculoase aşteptate, el se constituie într-un real adjuvant al tratamentului clasic utilizat în astfel de afecţiuni.
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, anestezice şi eutrofice locale, propolisul este utilizat şi pentru atenuarea crizelor de astm şi pentru scăderea frecvenţei acestora. Efectele sunt datorate proprietăţilor imunoprotectoare favorabile unei creşteri a capacităţilor de apărare a organismului.
Astmul bronşic poate beneficia de ameliorări semnificative prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin microînţepături. Complementar terapiei convenţionale, propolisul contribuie la