Rusia se opune posibilităţii ca scutul antibalistic european să devină parte a sistemului de apărare antirachetă al SUA şi de acest aspect depinde colaborarea cu NATO în crearea unui sistem comun de apărare antirachetă, a declarat marţi, reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti. Diplomatul rus a declarat:
Dacă vom înţelege mai bine proiectele Washingtonului şi că iniţiativa de apărare antirachetă în Europa nu va deveni în realitate parte a scutului antirachetă al SUA, crearea unui sistem comun de apărare antirachetă Rusia-NATO este posibilă .
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a propus recent interconectarea sistemelor de apărare antirachetă ale Statelor Unite, NATO şi Rusiei pentru a face faţă ameninţărilor iraniene.
Mai citeşte şi :
Va profita Rusia de abandonarea scutului?O apărare antirachetă mai bunăPolonia şi-ar putea crea propriul scut antirachetă (Polskie Radio)VIDEO America renuntă la scutul antirachetă!
Statele şi armatele noastre vor deveni din ce în ce mai vulnerabile la atacuri cu rachete, iar interesul fundamental al NATO şi al Rusiei este explorarea posibilităţii de a interconecta, la momentul potrivit, sistemele de apărare antirachetă ale Statelor Unite, NATO şi Rusiei , declara Rasmussen la 18 septembrie, în primul său discurs important după învestirea în funcţie, în luna august.
Propunerea lui Rasmussen, care relua o idee evocată pentru prima dată de NATO şi Rusia în 2008, a venit a doua zi după ce Washingtonul a anunţat că renunţă la proiectul scutului antirachetă în Europa.