Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduieşte, începând de mâine, prima expoziţie muzeală pentru nevăzători din România. Aceştia vor avea îndrumări speciale şi vor primi un pliant în Braille la intrare.
Vizitatorii vor găsi la intrarea în muzeu o machetă a spaţiului expoziţional, pentru a-i ajuta să se orienteze mai bine în săli. De asemenea, nevăzătorii vor primi un pliant plastifiat în limbajul Braille şi vor beneficia de îndrumări speciale.
Piesele au fost alese special pentru impactul tactil pe care îl pot avea, iar dacă amplasarea exponatelor nu a fost posibilă, au fost confecţionate replici după aceste exponate. Piesele provin din achiziţiile muzeografilor sau din donaţii.
Organizarea acestui eveniment a fost sprijinită financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca este partener al expoziţiei.
O iniţiativă demnă de lăudat
Personalul de specialitate al muzeului consideră că pentru cei care trăiesc drama de a nu vedea, expoziţia reprezintă şansa de a stabili un contact cu un mediu atât de bogat cultural.
Exponatele vor face obiectul şi activităţilor de pedagogie muzeală. Realizarea acestei expoziţii inedite speră să atragă şi copii dornici să atingă aceste piese provenite din satul tradiţional transilvănean. Pentru aceştia au fost amenajate şi două colţuri de joacă.
Citiţi mai multe în ediţia de mâine a ziarului Adevărul de Seară.