România ocupă locul 32 din 33 de ţări europene în topul sistemelor sanitare, arată un studiu european dat publicităţii ieri. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Marius Nica
1 /.
Cercetarea ia în calcul elemente precum timpul de aşteptare pentru tratamente, operaţii sau programări, gradul de informare a pacienţilor, sistemul informatic din spitale şi clinici. După Bulgaria, sistemul românesc a fost văzut drept cel mai slab. Ţara noastră a fost depăşită chiar şi de Albania şi Muntenegru, aflate în afara UE. Faţă de 2008, România a retrogradat 5 poziţii.
Că sistemul medical românesc o duce din ce în ce mai rău o recunosc şi oficialii din instituţiile care ar trebui să vegheze la sănătatea românilor. Anul acesta, avem cel mai mic buget pentru sănătate din ultimii nouă ani, iar ca să „ieşim din comă”, am avea nevoie de mai bine de 3 miliarde de lei.
Un român plăteşte pentru trei
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, a declarat, ieri, că pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru un credit de angajament în valoare de 2,8 miliarde de lei. „Am spus din primăvară că în septembrie nu vor mai fi bani în sistem. Şi, tot atunci, am propus creşterea contribuţiei la fondul asigurărilore de sănătate, la 6,5, respectiv 7%”, a declarat el, în cadrul unei dezbateri organizate de Societatea Academică Română.
Banii vor fi folosiţi pentru a acoperi consumul de medicamente din spitale, salariile şi sporurile. Alte planuri ale oficialilor sunt lărgirea bazei de contribuabili şi restrângerea pachetului minimal de servicii oferite asiguraţilor.
Irinel Popescu a mai precizat că sistemul de sănătate ar avea de recuperat un miliard de lei de la contribuabili. În momentul de faţă, sunt doar 5 milioane de contribuabili la sănătate. Ei susţin 15 milioane de neasiguraţi. „E nevoie de