Peste şase mii de credincioşi romano-catolici din toată ţara, dar şi din Ungaria, au participat azi la manifestările prilejuite de încheierea anului jubiliar, care a marcat de împlinirea a 1000 de ani de existenţă a Episcopiei Romano-Catolice a Transilvaniei, actuala Arhiepiscopie Romano-Catolică de Alba Iulia. Liturghia solemnă a fost celebrată de delegatul special al Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Franc Rode. Sursa: Mihaela Moraru De la primele ore ale dimineţii, pelerinii s-au strâns în jurul Catedralei „Sfântul Mihail”, unde vizionat un documentar despre acest monument, au rostit o rugăciune comună şi au asistat la Liturghia solemnă oficiată de trei cardinali şi peste 30 de arhiepiscopi şi episcopi din România şi din mai multe ţări europene ca Serbia, Ungaria, Ucraina, Austria, Germania şi Italia.
La sărbătoarea credincioşilor romano-catolici au fost prezenţi şi Arhiepiscopul Greco-Catolic - ÎPS Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia - ÎPS Andrei, precum şi ministrul român al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional, Teodor Paleologu şi alte oficialităţi din toată ţara, între care s-au aflat: consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, ambasadorul Ungariei în România, Janos Terenyi, nunţiul apostolic în România, Francisco Javier Lozano, oficialităţi judeţene şi locale, dar şi ierarhi ai Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia.
Expoziţia milenară s-a închis astăzi
Liturghia solemnă de azi, care a fost susţinută în limbile maghiară, română, germană, italiană şi latină, s-a încheiat la orele prânzului, când credicioşii care au postit au primit ostie (azimă).
Apoi, pelerinii au fost invitaţi să viziteze expoziţia milenară, găzduită de Palatul Episcopal, expoziţie care şi-a închis azi porţile. Aceasta a cuprins obiecte bisericeşti şi liturgice de pe tot teritoriul Transilvanie