După cinci ore de verificări, petiţia EVZ, semnată de mii de români, a fost acceptată de oficialii celui mai important for din justiţie. Sursa: Razvan Valcaneanțu
Mai bine de cinci ore. De atât au avut nevoie, ieri, reporterii „Evenimentului zilei”, pentru a putea depune pe masa reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) petiţia „Noi, cetăţenii, cerem justiţiei să respecte legea!”, iniţiată, cu mai bine de două săptămâni în urmă, cu scopul de a-i readuce pe procurori şi judecători în sălile de judecată.
De altfel, ieri, mai toate instanţele şi Parchetele din ţară, inclusiv Curtea Supremă, au anunţat că-şi vor relua activitatea, cel puţin până pe 31 octombrie, din motive ce ţin „exclusiv de drepturile justiţiabililor”.
Excepţie face doar Tribunalul Bucureşti, ai cărui reprezentanţi vor decide, mâine, dacă vor intra în sălile de judecată.
Registratura CSM „a contabilizat” 629 de plângeri
Luni, ora 11.00. Reporterii EVZ încearcă să depună la registratura CSM toate taloanele de adeziune transmise de cititori prin poştă, pe adresa redacţiei, dar şi să sesizeze reprezentanţii Consiliului în legătură cu cele peste 2.700 de semnături virtuale - multe însoţite de doleanţe sau de propuneri ale românilor vizavi de stoparea protestelor începute de magistraţi pe 1 septembrie.
Funcţionarii de la Registratură ne spulberă însă toate speranţele de a depune, în maximum 30 de minute, eventual în baza unui proces-verbal, cele 629 de plicuri trimise de românii care s-au simţit lezaţi de protestele magistraţilor.
„Procedura” îi împiedică să le primească aşa, pur şi simplu. Drept urmare, fiecare plic este desfăcut, astfel încât fiecare talon de adeziune să poată fi centralizat într-un tabel.
Timp de câteva ore, în tabelul respectiv sunt „contorizate” numele, prenumele