În primele opt luni ale anului, veniturile din TVA au scăzut cu 20%, iar impozitele din comerţul exterior cu o treime. Sursa: Codrin Prisecaru
Principalele venituri ale statului continuă să scadă în ritm alert, în condiţiile în care activitatea în multe domenii este aproape îngheţată, iar numărul de şomeri creşte pe zi ce trece.
Datele publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) arată o adâncire a deficitului bugetar la 4,5% din produsul intern brut (PIB), la sfârşitul lunii august, din cauza scăderii veniturilor şi a creşterii unor cheltuieli. Astfel, deficitul bugetar s-a situat la 22,3 miliarde de lei, comparativ cu luna august 2008, când am avut un deficit bugetar de 5,4 miliarde de lei.
Cea mai mare scădere a încasărilor, de aproape 55%, s-a înregistrat, în primele opt luni faţă de perioada similară din 2008, la veniturile de capital. Finanţele au colectat venituri din capital, adică din dividendele la acţiunile statului la societăţi, din vânzarea unor sedii sau închirierea altora, o sumă de numai 316,5 milioane de lei.
Exporturile şi importurile continuă să scadă
Totodată, în primele opt luni, au scăzut cu o treime impozitele pe comerţul exterior. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a explicat că aceasta este consecinţa scăderii exporturilor cu 19,4% şi a importurilor cu 36,6% în primele şapte luni ale anului.
„Încă este în blocaj restituirea TVA, care a diminuat potenţialul de export al firmelor româneşti, iar finanţarea capitalului care ar fi ajutat la onorarea comenzilor la export sau creditele pentru investiţii nu s-au putut derula din cauza blocării creditării”, precizează Ionescu.
Iar ultimele veşti nu sunt deloc bune: potrivit reprezentantului ANEIR, exporturile în afara UE pe prim