Numărul cetăţenilor românilor cercetaţi de poliţie, în Norvegia a ajuns în 2008, la 1.400 şi se anunţă cu mult mai mare în 2009. Pentru comparaţie în 2003, când România nu era stat membru al UE, numărul românilor cercetaţi de poliţie, în Norvegia, era de doar 171.
Aceste cifre calificate ca "îngrijorătoare" sunt motivul pentru care miniştrii Justiţiei din România şi Norvegia au discutat, azi, despre necesitatea încheierii unui acord privind combaterea infracţiunilor săvârşite de români, în Norvegia.
Predoiu a precizat că majoritatea românilor care intră în conflict cu legea în Norvegia au studii medii şi superioare. De asemenea, Cătălin Predoiu a explicat că majoritatea infracţiunilor comise de români în Norvegia sunt furturi, tâlhării şi înşelăciuni şi, mai nou, infracţiuni de natură informatică.
Ministrul norvegian al Justiţiei, Knut Storberget, precizat că numărul românilor care comit infracţiuni în Norvegia a crescut, dar că este vorba despre infracţiuni minore. Storberget a precizat că aproximativ 77 de români se află în închisorile din Norvegia, din care 55 sunt în custodie.
Cătălin Predoiu a mai declarat după întâlnirea cu ministrul norvegian al Justiţiei, Knut Storberget, că au discutat despre semnarea principiilor unui acord bilateral privind ajutarea autorităţilor norvegiene să combată mai eficient infracţiunile săvârşite de cetăţenii români aflaţi pe teritoriul Norvegiei.
Knut Storberget a spus că se doreşte o cooperare între România şi Norvegia, în domeniul judiciar şi că se aşteaptă încheierea unui acord pentru transferarea persoanelor care au primit o sentinţă, din sistemul penitenciare norvegian în România.
CITIŢI ŞI:
Alarmă în Norvegia de frica infractorilor români