Presa economică de azi scrie despre programul "Prima casă" şi poziţia băncilor, despre deficitului bugetar care provoacă creşterea de taxe sau revenirea pieţei imobiliare. Printre alte subiecte, băncile se împrumută din ce în ce mai puţin de la BNR, iar investitorii pot tranzacţiona pe pieţele externe cu 40% mai ieftin. Revista presei internaţionaleRevista presei interneRevista presei mondeneRevista presei sportive
Un pic mai complicat, dar creditul e mai ieftin . La aproape trei luni de la debutul oficial, programul "Prima casa" a ajuns în sfârşit la viteză de croazieră, Fondul de Garantare primind zilnic peste 200 de dosare, mai mult chiar decât estimase iniţial pentru perioadele de vârf. Apetitul băncilor, care s-au înscris în program, de a vinde credite este însă diferit, scrie Ziarul Financiar.
Deficitul forţează creşteri de taxe . Majorarea TVA-ului şi a cotei unice în 2010 este "inevitabilă" pentru ca ţintele pe deficit bugetar agreate cu FMI să fie atinse, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit, divizia de analiză a The Economist. Raportul avertizează că o astfel de mişcare ar avea un impact negativ asupra cheltuielilor de consum şi că reducerile de personal din sectorul public vor fi în continuare necesare, scrie Standard Money.
Şi totuşi, piaţa imobiliară se mişcă . O privire în culisele celei mai recente tranzacţii de pe piaţa imobiliară locală, în cadrul căreia pentru un proiect de retail din Târgovişte s-au bătut cinci cumpărători, arată că piaţa imobiliară se mişcă, scrie Money .
Băncile se împrumută din ce în ce mai puţin de la BNR . Volumul creditelor lombard acordate băncilor comerciale de BNR a scăzut puternic în ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei în februarie 2009, la 16 miliarde în martie şi la doar 139 milioane lei în aprilie, pentru ca în mai instituţiile de credit