Sistemul bancar este paralizat, justitia este macinata de probleme, dar Romania ramane o tara cu potential. Asa arata, pe scurt, radiografia economiei romanesti in viziunea prestigiosului cotidian financiar britanic Financial Times.
Singura bila alba pe care o primeste Romania de la corespondentul FT este producatorul auto Dacia, a carui evolutie pe timp de criza a depasit performantele marilor jucatori mondiali. De asemenea, industria, in ansamblu, este considerata a fi principala atractie pentru investitorii straini, care au decis sa aduca bani in Romania.
"Dupa ce criza va trece, factorii care au contribuit la transformarea tarii intr-o destinatie atractiva pentru investitii vor persista", se arata in raportul special realizat de cotidianul britanic.
Tara extravagantelor
Daca in anii '90 Romania a ratat oportunitati, investitorii straini optand pentru vecinii din Europa Centrala, dupa 2000 a inceput boom-ul. "Tinerii care se angajau in Bucuresti aveau mai multi bani decat au visat vreodata. Bancile, producatorii si investitorii din sectorul imobiliar au ridicat salariile si preturile locuintelor pana la niveluri record. Aceste conditii i-au indemnat pe romani la achizitii extravagante, precum locuinte de lux si obiecte ale caror preturi i-ar fi facut chiar si pe londonezi sa roseasca", scrie cotidianul britanic.
Unda de soc care a traversat economia mondiala a schimbat la 180 de grade si situatia de pe piata romaneasca. "Economia s-a prabusit sub povara acestor extravagante. Procesul de creditare a inghetat, dupa ce in ultimii trei ani volumul creditelor acordate a crescut cu 60-80% pe an, pe fondul evaporarii increderii populatiei in abilitatea bancilor de a tine fraiele acestui proces. Acesta a fost inceputul sfarsitului. Exporturile s-au prabusit, iar economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru si cu 8,7% in al