Viticultorii prahoveni se confruntă în această perioadă cu o situaţie fără precedent. Din cauza crizei economice, ei nu-şi mai găsesc cumpărători pentru producţia de struguri şi de vin. Asta chiar dacă preţurile au scăzut aproape la jumătate faţă de toamna trecută. Sursa: Marius Nica
Astfel, pe marginea DN 1 B, care leagă Ploieştiul de Buzău, pe raza localităţii Valea Călugărească, un kilogram de struguri se vinde la preţuri cuprinse între 30 şi 35 de bani, iar un litru de vin cu 3 lei.
„Chiar şi la banii ăştia nu avem cumpărători. E jale mare. Cred că nici un sfert din producţie nu o vom putea valorifica”, spune Andrei Pană, unul dintre numeroşii viticultori prahoveni hotărâţi să abandoneze această activitate neprofitabilă.
„Din păcate, la sediul direcţiei vin zilnic producătorii de struguri nemulţumiţi că nu îşi pot vinde recolta, care a fost mai bună decât anul trecut. Preţurile au scăzut cu 50%, iar unii au intrat în faliment din cauza faptului că marii producători de vinuri nu le-au plătit nici măcar strugurii livraţi anul trecut”, explică Marian Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova.
Deşi viticultorii au cerut sprijinul financiar al Ministerului Agriculturii, ei nu beneficiază decât de o subvenţie de 500 de lei la hectar pentru cumpărarea tratamentelor fitosanitare, costurile de producţie fiind estimate la 2.500 de lei la hectar.
Din această cauză, anul acesta, aproape 10% din suprafaţa viticolă a judeţului, de 8.000 de hectare, a rămas necultivată.